Tuesday, December 14, 2010

Jemput-jemput @cekodok bawang

Cik Intan memang suka makan jemput2 nie sebab ia mudah disediakan dan sedap la kalau di cicah dengan sambal tumis ker ,kuah kari ker  eeee dah terliur dah nie .Cik Intan dah kongsi resepi jemput2 cik Intan.Ha cepat salin.



Bahan-bahannya:
1/2 kg tepung gandum
1 sudu besar garam (jgn penuh sgt)
1/4 kiub ikan bilis maggi tanpa msg
4 cawan air biasa
1 cawan air panas
3 biji bawang besar (hiris2) ~ lagi lebih lagi sodap


Cara membuatnya:-

Campurkan tepung dan garam. Bancuh dgn air biasa hingga sebati. Masukan kiub ikan bilis yg dihancurkan. Kacau lagi.

Masukan bawang besar yg telah dihiris dan ramas2 dengan tangan sambil berselawat niat supaya hati anak2 ,suami yg makan kuih nie lembut dan mendenganr nasihat hehehehe dalm adunan tepung tu. Akhir sekali tuang air panas dan kacau dengan senduk. Bancuhan ni mmg cair sikit untuk mendapat kan cucur yg garing tapi lembut didalam.

Panaskan minyak di kuali. Bila minyak dah panas..sudu la adunan tepung berserta bawang dan tuang ke dalam minyak. Goreng hingga kekuning-kuningan. Jangan lupa selalu balik2kan cucur tersebut untuk mendapatkan cucur yg cantik dan garing.

Selamat mencuba...

p/s: kalau buat kuih cik intan suka guna tepung cap kunci, atau cap sauh promosi sikit ..kuih cantik dan garing
AMARAN:
Jangan makan keterlaluan terutama waktu nak tidur malam di takutiiiiiiii berat badan anda akan naik mendadak camni...cik intan tak akan bertanggungjawab yer.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...